zdrava ishrana u trudnoci

Ishrana koja zadovoljava unos svih potrebnih vitamina, minerala i makronutijenata tokom trudnoće bi, zapravo, trebalo da započne pre začeća.

Do kraja trudnoće,volumen krvi se poveća za oko 50%, bez obzira na kilažu koju trudnica ima. Ovo povećanje dovodi do pada nivoa hemoglobina, serumskih proteina, vitamina rastvorljivih u vodi (vitamin C i vitamini B kompleksa), i to već pri kraju prvog trimestra.

Sa druge strane, koncentracije vitamina rastvorljivih u mastima i drugih lipidnih frakcija poput triglicerida, holesterola i slobodnih masnih kiselina, rastu u toku trudnoće da bi obezbedile dovoljan transport do fetusa.

Preporuke o ishrani u toku trudnoće

1. Hranite se raznovrsno hranom bogatom hranljivim materijama
2. Unosite energiju u skladu sa kilažom
3. Proteine unositi u skladu sa nutritivnim potrebama, odprilike sa dodatkom 25g/ dan. Kod višeplodne trudnoće za svaki fetus dodati 25g/dan/fetus.Ovo bi značilo da 20 % ukupne energije bude proteinska.
4. Omega-3 masne kiseline iz ribe dva puta nedeljno
5. Minerale i vitamine unositi po dnevnim potrebama; folna kiselina je često potrebna ,kao i gvožđe
6. Jodiranu so po preporukama , ali ne ispod 2300mg/dan
7. Tečnosti najmanje 2 l/dnevno
8. Alkohol izostaviti
9. Izbegavati toksine i hranu bez nutritivne vrednosti ( prazne kalorije)

Možda ste zbunjeni u vezi sa tim šta treba da jedete tokom trudnoće. Pročitajte!
Share
Go top

Porodični lekar - Specijalistička ordinacija opšte medicine

Specijalistička ordinacija opšte medicineporodični lekar, pruža pomoć i prati zdravstveno stanje svakog člana Vaše porodice bez obzira na pol i  starost. Na ovaj način lečenja stiče se poverenja u lekara, izgrađuje dublji odnos koji može da traje do kraja života.

Porodični lekar je detaljno upoznat sa istorijom bolesti vaše porodice

Kada Vas jedan lekar leči godinama , on ima mogućnosti da upozna i razume ne samo Vaše trenutno zdravstveno stanje već da ga poveže sa ostalim problemima koji su možda godinama prisutni.

Otvaranje USKORO. Lokacija Smederevo.

Specijalistička ordinacija opšte medicine