Preporuke u toku dojenja

Dojenjem dobit ostvaruju i majka i novorođenče.

  • MAJKA: smanjuje se menstrualni gubitak krvi; smanjuje se postporođajno krvarenje; smanjuje se rizik od hormonalnog kancera; ranije se vraća preporođajna kilaža; smanjuje se potreba za insulinom kod majki sa dijabetesom; materica se regeneriše; smanjuje se rizik od postmenopauzalne frakture i osteoporoze
  • NOVOROĐENČE: smanjuje se rizik od nastanka mnogih bolesti poput astme, raznih limfoma, kronove bolesti, alergija, gojaznosti, dijabetesa tip 1 i tip 2.

Uprkos činjenici da je tokom dojenja potrebna veća količina energije koju majka putem hrane unosi, trebalo bi znati da je majčino mleko sastavljeno od najhranljivijih sastojaka bez obzira na način ishrane koji majka sprovodi i da ne postoji “ nekvalitetno mleko”, izraz koji se kod nas često koristi.

Isto tako, suplementacija mineralima i vitaminima nije potrebna. Ishrana koja je raznovrsna, a da se pri tome vodi računa o unosu kalorija, trebalo bi majci dojilji da obezbedi sve neophodne nutrijente.

Za stvaranje 100 ml mleka ( oko 75 kcal ), potrebno je 85 kcal. Za prvih 6 meseci laktacije, stvara se oko 750 ml/ dan mleka (prosek od 555 ml i 1200ml /dan). Stvaranje ,stimulisanje produkcije mleka, zavisi od učestalosti dojenja, vremena dojenja i samih potreba novorođenčeta.

Dojiljama je potrebno 330 kcal više u prvih 6 meseci laktacije i 400 kcal vise u drugih 6 meseci laktacije u odnosu na potrebe žena koje nisu trudne.

U toku dojenja, žena moze nedeljno da izgubi 0,45 kg a da to nema uticaja na produkciju mleka. Isto tako, studije su pokazale da žene koje doje brže povrate predhodnu kilažu nego one koje to ne čine.

Unos proteina je preporučen na 1,1 mg/kgTT/dan (kod žena koje nisu trudne to je 0,8). DRI preporucuje 71 g proteina dnevno, ali to je nerealno jer je gojaznik ženama potrebno više proteina, a ženama sa manjim telesnom težinom manje proteina.

Unos ugljenohidrata je, prema preporukama,dovoljan u onolikoj količini uz pomoć koje može da se obezbedi adekvatna količina mleka. Glavni ugljenohidrat u majčinom mleku je laktoza. Međutim, ne postoje dokazi da unos ugljenohidrata od strane majke, mogu da povećaju nivo laktoze u mleku.

Izbor masti koje majka koristi u svojoj ishrani mogu da utiču na povećanje ili smanjenje nekih amino kiselina u mleku, ali ne mogu da utiču na količinu ukupnih masti u mleku. Ne postoje preporuke za unos ukupnih lipida za vreme laktacije, zato što to zavisi od količine energije koja je potrebna majci za održavanje produkcije mleka.

Omega -3 i omega-6

Omega -3 i omega-6 masne kiseline su bitne za razvoj nervnog sistema fetusa i infanta,ali nemaju značaja za majčino mleko. Jedna do dve porcije ribe nedeljno je poželjna (haringa, tuna, losos). Ribe poput skuše, štuke, sabljarke, bi trebalo izbegavati zbog žive. Unos trans kiselina bi svakako trebalo smanjiti.

Ljudsko mleko

Ljudsko mleko sadrži 10 do 20 mg/dl holesterola sto bi značilo da je novorođenčetu potrebno 100 mg/dnevno, a to je neophodno za njegov razvoj. Količina holesterola koju majka unosi nema značaja na stvaranje holesterola u majčinom mleku.

Vitamin D

Vitamin D u mleki je povezan sa nivoom vitamina D koji majka unosi. Zbog rizika od rahitisa,preporučuje se da beba počne da koristi vit D od prvog dana i to u dozi od 400IU. Novije studije su pokazale da, ako majka unosi 6400 IU vitamina D, to je dovoljno za produkciju u mleku i nije potrebno dodavati vitamin D detetu.

Kalcijum

Kalcijum koji majka unosi nema uticaja na nivo kalcijuma u mleku.

Nivo joda

Nivo joda u mleku je značajan za razvoj nervnog sistema kod dece. Majkama se preporučuje izbor hrane koja sadrži jod, poput jodirane soli, mlečnih proizvoda,morskih plodova i hleba obogaćenog jodom.

Preporuke su da dnevni unos joda bude 290 mcg, a u obliku suplementa 150mcg/dan.

Cink

Cink je bitniji u toku laktacije ,nego za vreme trudnoće. Majčino mleko može da obezbedi samo dnevne potrebe cinka koje se razlikuju od početka do kraja dojenja. Za decu koja doje i koriste ostalu hranu se preporučuju dodatne količine cinka. Primera radi,za vreme prva dva meseca nakon porođaja, mleko sadrži 2 do 3 mg /dan cinka. Već u trećem mesecu dojenja njegov nivo opada na 1mg/dan.

Za majke koje su vegani, striktno se preporučuje unos vitamina B12.

Go top

Porodični lekar - Specijalistička ordinacija opšte medicine

Specijalistička ordinacija opšte medicineporodični lekar, pruža pomoć i prati zdravstveno stanje svakog člana Vaše porodice bez obzira na pol i  starost. Na ovaj način lečenja stiče se poverenja u lekara, izgrađuje dublji odnos koji može da traje do kraja života.

Porodični lekar je detaljno upoznat sa istorijom bolesti vaše porodice

Kada Vas jedan lekar leči godinama , on ima mogućnosti da upozna i razume ne samo Vaše trenutno zdravstveno stanje već da ga poveže sa ostalim problemima koji su možda godinama prisutni.

Otvaranje USKORO. Lokacija Smederevo.

Specijalistička ordinacija opšte medicine