Zdrava ishrana i hipertenzija

Hipetrenzija je nekontrolisana kod gotovo polovine obolelih od ove bolesti, a 36% posto onih koji imaju hipertenziju nisu ni svesni toga. Čak i kod pacijenata kojima je bolest dijagnostikovana i koji imaju terapiju, u 60% slučajeva ona nije dobro regulisana.

Kardiovaskularna stopa oboljevanja i smrtnosti raste i kod sistolnog i kod dijastolnog pritiska, ali kod osoba starosne dobi preko 50 godina bitnije je posmatrati vrednosti sistolnog pritiska jer ona pre može da dovede do komplikacija.

Adekvatne vrednosti krvnog pritiska smanjuju mogućnost za pojavu koronarne bolesti za 20- 25%, šloga za 30- 35%, i iznenadne smrti za 50%.

Promena životnih navika se preporučuje svim obolelim pacijentima.

Ishrana bogata voćem, povrćem, sa niskim procentom hrane koja sadrži zasićene masne kiseline i ukupne masti (DASH dijeta) se pokazala kao delotvorna.

DASH dijeta se koristi u prevenciji i kontroli visokog krvnog pritiska.

Njena uspešnost podrazumeva primenu određenih koraka u smislu promene navika: jedite dvostruko više voća, povrća i mlečnih proizvoda od preporučene dnevne kolicine; smanjite na jednu trećinu unos junetine, curetine i svinjetine ; jedite polovinu od uobičajene količine masti, ulja i preliva za salatu; jedite četvrtinu grickalica i slatkiša koje ste jeli do tada.

Saveti za odrasle koji žele da imaju zdravstvene koristi od smanjenja vrednosti krvnog pritiska

  1. Jedite voće i povrće i cela zrna žitarica; mlečne proizvode sa niskim procentom masti ( 1% ), živinu, ribu, mahunarke, biljno ulje (maslinovo, repica, avokadovo) i orašaste plodove; smanjite unos slatkiša, slatkih napitaka i crvenog mesa.
  2. Prilagodite ovaj način ishrane prateći dnevne potrebe za kalorijama, lične i kulturološke navike, i prisustvo nekih drugih hroničnih bolesti koje zahtevaju poseban režim ishrane (poput dijabetesa).
  3. Smanjite unos soli (ne vise od 2400mg na dan)

Fizička aktivnost, 3-4 puta nedeljno oko 40 min, barem bržog hoda.

Go top

Porodični lekar - Specijalistička ordinacija opšte medicine

Specijalistička ordinacija opšte medicineporodični lekar, pruža pomoć i prati zdravstveno stanje svakog člana Vaše porodice bez obzira na pol i  starost. Na ovaj način lečenja stiče se poverenja u lekara, izgrađuje dublji odnos koji može da traje do kraja života.

Porodični lekar je detaljno upoznat sa istorijom bolesti vaše porodice

Kada Vas jedan lekar leči godinama , on ima mogućnosti da upozna i razume ne samo Vaše trenutno zdravstveno stanje već da ga poveže sa ostalim problemima koji su možda godinama prisutni.

Otvaranje USKORO. Lokacija Smederevo.

Specijalistička ordinacija opšte medicine