Formiranje žučnih kamenaca je holelitijaza. U većini slučajeva žučni kamenci su bez simptoma. Postoje dve vrste kamenaca: holesterolški depigmentovani i pigmentovani sastavljeni od bilirubin polimeraza i soli kacijuma.

  • Holesterolški kamenci

Masna hrana koja se unosi prekomerno i u dužem periodu može da provocira stvaranje zučnih kamenaca i to zbog holesterola koji se u njoj nalazi. Naglo gubljenje telesne mase je takođe stavljeno u vezu sa porastom mogućnosti ka stvaranju zučnih kamenaca. Centralna gojznost, insulinska rezistencija i dijabetes su takođe faktori rizika.

  • Pigmentni kamenci

U vezi su sa hroničnom hemilizom. Faktori rizika su godine, talasemija i anemija srpastih ćelija, infekcija bilijarnog trakta, ciroza, alkoholizam.

Ishrana koja se preporučuje u terapiji žučnih kamenaca

Zučni kamenci se pretežno razvijaju kod ishrane siromašne dijetnim vlaknima i bogate mastima, takozvane vesternizovana ili zapadnjačka ishrana. Unošenje velikih količina životinjskih proteina i zasićenih masti i neunošenje dijetnih vlakana, pomaže nastanku zučnih kamenaca.

U sprečavanju nastanka žučnih kamenaca može da bude od koristi zamena prostih rafinisanih šećera visokodijetnim ugljenohidratima. Osobe koje konzumiraju rafinisane šećere imaju 60% veći rizik, u poređenju sa osobama koje pretežno unose vlakna i to nerastvorljiva vlakna (avokado, spanać, čia semenke, pasulj, karfiol, smeđi pirinać…).

Vegeterijanska dijeta ima visok procenat vlakana i malo masti, uglavnom sadrži nezasićene masne kiseline, vitamin C.

Go top

Porodični lekar - Specijalistička ordinacija opšte medicine

Specijalistička ordinacija opšte medicineporodični lekar, pruža pomoć i prati zdravstveno stanje svakog člana Vaše porodice bez obzira na pol i  starost. Na ovaj način lečenja stiče se poverenja u lekara, izgrađuje dublji odnos koji može da traje do kraja života.

Porodični lekar je detaljno upoznat sa istorijom bolesti vaše porodice

Kada Vas jedan lekar leči godinama , on ima mogućnosti da upozna i razume ne samo Vaše trenutno zdravstveno stanje već da ga poveže sa ostalim problemima koji su možda godinama prisutni.

Lokacija Smederevo, ul Cvijićeva 14

Specijalistička ordinacija opšte medicine