Normalna želudačna i duodenalna sluznica je zaštićena od digestivnog dejstva kiselina i pepsina lučenjem mukusa (sluzi), produkcijom bikarbonata, uklanjanjem viška kiselina normalnim protokom krvi i popravkom površinskih epitelnih ćelija.

Peptički ulkus je ranica koja nastaje kao rezultat poremećaja normalnih mehanizama za odbranu i oporavak sluznice.

Primarni uzrok peptičkog ulkusa su H.pilory infekcije, gastritis, upotreba aspirina, nesteroidnih antiinflamatornih lekova NSAID i kortikosteroida. Stres u svakodnevnom životu može takođe da provocira nastanak ulkusa.

Simptomi

Simptomi se mogu opisati kao abdominalni diskomfor u vidu bola u epigastrijumu, osećaja pečenja, uglavnom na “prazan želudac“ ili noću. Može na kratko da prestane nakon uzimanja hrane, što je češće kod duodenalnog ulkusa.

Nekoliko decenija faktori ishrane su stekli ili izgubili svoj značaj kao značajnu komponentu u uzroku i lečenju bolesti. Malo je podataka na osnovu kojih možemo reći da neke namirnice u ishrani mogu da pospeše nastanak ulkusa i gastritisa.

Proteini u hrani

Proteini u hrani povremeno mogu da ublaže, da budu puferi, želudačne kiseline ali isto tako oni mogu da stimulišu sekreciju gastrina i pepsina.

Mleko i krem

Mleko i krem, kojima se ranije pridavao veliki značaj, više se ne razmatraju kao korisne namirnice.

Ph hrane

Ph hrane ima mali terapeutski uticaj. Većina hrane je manje kisela od normalne zeludačne kiseline koja ima pH od 1 do 3.

PH vrednost soka od narandže ili grejpa je 3,2 do 3,6.Ph većine bezalkoholnih pića je od 2,8 do 3,5. Ova pića očigledno ne mogu da budu razlog nastanka i održanja ulkusa.

Upotreba alkohola

Upotreba velikih kolicina alkohola može da dovede do NAJMANJEG oštećenja želudačne služnice, ali može i da smanji efekat lekova koji se koriste u sklopu terapije.

Sa druge strane, pivo i vino značajno smanjuju želudačnu sekreciju i trebalo bi ih izbegavati.

Kafa i kofein

Kafa i kofein stimulišu nastanak kiseline i smanjuju pritisak ezofagealnog sfinktera. Međutim, nikada nije dokazano da ove supstance unete spolja mogu da utiču na pogoršanje simptoma ili da same po sebi izazovu pojačano lučenje želudačne kiseline.

Ljuta hrana

Velike količine ljute hrane unete same, bez ostalih namirnica, mogu da dovedu do površinskog oštetećenja sluznice, ali malog i reverzibilnog. Međutim ljuto u kombinaciji sa alkoholom se ne preporučuje zbog većih oštećenja sluznuznice. Ljuta kurkuma ima antiinflamatorno dejstvo i vrši hemoprotekciju činioca protiv H.pylori izazvanog kancera.

Studije sugerišu da brokoli, zeleni čaj, kiseli kupus, kao i probiotici grupa Lactobacillus i Bifidobacterium, mogu da učestvuju u eredikaciji H.pylori infekcija.

Na kraju, osobe koje imaju gastritis i pepticki ulkus trebalo bi da izbegavaju hranu koja pospešuje njihove simptome i da koriste dijetna vlakna iz voća i povrća.

Go top

Porodični lekar - Specijalistička ordinacija opšte medicine

Specijalistička ordinacija opšte medicineporodični lekar, pruža pomoć i prati zdravstveno stanje svakog člana Vaše porodice bez obzira na pol i  starost. Na ovaj način lečenja stiče se poverenja u lekara, izgrađuje dublji odnos koji može da traje do kraja života.

Porodični lekar je detaljno upoznat sa istorijom bolesti vaše porodice

Kada Vas jedan lekar leči godinama , on ima mogućnosti da upozna i razume ne samo Vaše trenutno zdravstveno stanje već da ga poveže sa ostalim problemima koji su možda godinama prisutni.

Otvaranje USKORO. Lokacija Smederevo.

Specijalistička ordinacija opšte medicine