Dnevni volumen ljudskih intestinalnih (crevnih) gasova je 200 ml. Nastaje kao produkt fermentacije bakterija u crevnom traktu.

Sastavljen je ugljen dioksida (CO2), azota (N2), kiseonika (O2), vodonika (H2) i nekada metana (CH4). Trećina zdravih odraslih osoba produkuje metan kao produkt kompleksnih mehanizama stvaranja gasova. Abnormalan metan se nastaje kao produkt u nekim ozbiljnim bolestima  poput kancera kolona, zapaljenskih crevnih bolesti, iritabilnog kolona i divertikuloza.

Volumen crevnih gasova povećava se kada brzo jedemo i pijemo, povećava se kod pušača, prilikom žvakanja žvakaćih guma, sisanjem tvrdih bombona, kada je zubna proteza labava.

Proučavajući pacijenta i njegove tegobe, veoma je važno napraviti razliku i razmotriti činjenicu da li se gasovi pojačano javljaju i da li ih možda nema. Takođe je važno razmotriti zašto pacijenti imaju pojačano stvaranje gasova kod zatvora, dijareje ili gubitka u težini. Zato je vazno vođenje dnevnika ishrane u cilju praćenja navika i pronalaženja vrste hrane koja može biti problematična.

Ukoliko mleko i mlečni proizvodi uzrokuju prekomerno stvaranje gasova, trebalo bi istražiti ima li pacijent intoleranciju na lakotozu. U tom slučaju pacijentu savetujemo izbegavanje mlečnih proizvoda za kraći vremenski period, dok ne ustanovimo povlače li se tegobe ili ne. Trenutna virusna infekcija može da uzrokuje trenutno ili stalno oštećenje u varenju laktoze. Tablete laktoze, kapi i mleko bez laktoze su dostupni da bi pomogli varenju laktoze i smanjili tegobe.

Iznenadna promena ishrane, kao što je drastično smanjenje unosa dijetnih vlakana, može da dovede do povećanja stvaranja gasova. Specifična hrana koja sadrži rafinozu (složeni šećer otporan na varenja) kao pasulj, brokoli, kupus, špargla, asparagus, prokelj, celim žitaricama, može da uzrokuje povećanje produkcije gasova.

Hrana koja može da poveća produkciju gasova

  1. pasulj
  2. povrće poput: brokolija, prokelja, kupusa, pečuraka, luka, špargle i artičoke
  3. voće kao što su kruške, jabuke i breskve
  4. cele žitarice poput pšenice i mekinja
  5. soda: voćna pica pogotovo sok od jabuke i kruške; ostala pića koja sadrže visoko fruktozni kukuruzni sirup
  6. mlečni proizvodi poput sira, krema, jogurta
  7. bombone bez šećera i žvakaće gume koje sadrže alkoholni šećer poput sorbitola, manitola i ksilitola
Go top

Porodični lekar - Specijalistička ordinacija opšte medicine

Specijalistička ordinacija opšte medicineporodični lekar, pruža pomoć i prati zdravstveno stanje svakog člana Vaše porodice bez obzira na pol i  starost. Na ovaj način lečenja stiče se poverenja u lekara, izgrađuje dublji odnos koji može da traje do kraja života.

Porodični lekar je detaljno upoznat sa istorijom bolesti vaše porodice

Kada Vas jedan lekar leči godinama , on ima mogućnosti da upozna i razume ne samo Vaše trenutno zdravstveno stanje već da ga poveže sa ostalim problemima koji su možda godinama prisutni.

Lokacija Smederevo, ul Cvijićeva 14

Specijalistička ordinacija opšte medicine