Dispepsija i zdrava ishrana

Dispepsija predstavlja nespecifičan, dugotrajan bol u gornjem abdomenu. Nalazi se kod 20% do 40% ukupne populacije i može značajno da remeti normalno životno funkcionisanje.

Funkcionalna dispepsija se definiše kao postojanje simptoma u gastroduodenalnoj regiji uz odsustvo svake organske, sistemske ili metaboličke bolesti koje bi mogle da objasne razlog ovih simptoma u vidu bola i osećaja diskomfora.

Trebalo bi naglasiti reč diskomfor zato što se mnogi pacijenti ne žale na bol, već pre na pečenje, pritisak, ili sve to u epigastričnoj regiji, ili jednostavno nisu u stanju da završe normalan obrok. Ostali simptomi uključuju mučninu posle jela, osećaj nadutosti ili podrigivanje.

Ishrana koja se preporučuje kod dispepsije

Konkretan obrazac ishrane i tretman trenutno ne postoji kod ovog oboljenja. Svakako bi trebalo koristiti manje i češće obroke i nemasnu hranu.

Pomoć pacijentu u smislu pronalaženja vrsta namirnica koje izazivaju simptome je takođe korisna.

Go top

Porodični lekar - Specijalistička ordinacija opšte medicine

Specijalistička ordinacija opšte medicineporodični lekar, pruža pomoć i prati zdravstveno stanje svakog člana Vaše porodice bez obzira na pol i  starost. Na ovaj način lečenja stiče se poverenja u lekara, izgrađuje dublji odnos koji može da traje do kraja života.

Porodični lekar je detaljno upoznat sa istorijom bolesti vaše porodice

Kada Vas jedan lekar leči godinama , on ima mogućnosti da upozna i razume ne samo Vaše trenutno zdravstveno stanje već da ga poveže sa ostalim problemima koji su možda godinama prisutni.

Lokacija Smederevo, ul Cvijićeva 14

Specijalistička ordinacija opšte medicine