Pravilna ishrana i poremećaj spavanja

Prateći element sindroma hroničnog umora je poremećaj spavanja. Mnogi pacijenti spavaju noću od 3 do 5 sati sa stalnim prekidima sna. Pored toga što je u upotrebi nekoliko efikasnih lekova za spavanje, prirodan način uspavljivanja i održavanja sna je najzdraviji.

Preporuke o ishrani i suplementima

Zdrava hrana obično nije hrana za kojom pacijenti žude i koju vole, ali rutinski se preporučuje visokoproteinska ishrana, mali unos ugljenohidrata i grickalica, izbegavanje šećera, kafe i alkohola.

Pacijenti koji imaju nizak pritisak bi trebalo da povećaju unos soli i vode. Za ostale pacijente važi restrikcija unosa soli zbog adrenalne disfunkcije i ortostatske netolerancije.

Prirodni lekovi za spavanje i preporučene doze

 1. BILJKE: koriste se pojedinačno ili u kombinaciji jednom dnevno (moguće su međusobne interakcije)
 • valerijana (200 – 800 mg/dan)
 • pasiflora (cvet strasti ili hristov venac) 90- 360 mg
 • L-teanin 50 – 200 mg
 • hmelj 30 -120 mg
 • ekstrakt matičnjaka 20-80 mg
 1. MELATONIN: 0,5 – 5 mg pre spavanja
 1. LAVANDA: dva do tri prskanja spejom na jastuk pre spavanja. Lavanda je takođe dostupna u obliku kapsula

Suplementi (koriste se za sindrom hroničnog umora)

 1. Visoka mož multivitamina: širok spektar i visoka moć multivitamina u prahu su bolji izbor nego tablete. Suplementi bi ovo trebalo da sadrže: 40 mg od svakog B vitamina, 400 mcg folata, 500 mcg B12, 1000 IU vitamina D, 200 mg magnezijum gicinata, 15 mg cinka
 2. D- riboza : d- riboza je prirodni šežer koji telo proizvodi za sintezi ATP, RNA, DNA, NADH i FADH. Dve studije su rađene sa pacijentima sa sindromom hroničnog umora i fibromijalgijom i pokazano je da uzimanje 5g riboze 3 x dnevno ukupno 3 nedelja, daje 60% povećanja energije.
 3. Gvožđe ako je saturacija gvožđa ispod 22% ili serum feritin ispod 60 mcg/l, preporučuje se suplementacija gvožđem. Ne bi trebalo da se uzima do 6 sati nakon uzimanja hormona štitne žlezde jer može da blokira njegovo dejstvo.
 4. B 12 ako je serumski vit nizak, preporučuje se serija od 10 nedeljnog I.M. korišćenja ili 5mg sublingvalno dnevno
 5. Koenzim Q10 200 mg/dan u trajanju od 3 do 6 meseci, neželjeni efekti su retki
 6. Acetil L – karnitin suplementacija sa 1500 do 2000 mg dnevno 4 meseca, duže korišćenje je povezano sa rizikom od srčanog infarkta

SHINE protokol za tretman hroničnog umora

 • Sleep support san
 • Hormonal support hormoni
 • Infectiom treatment lečenje infekcije
 • Nutritional support pravilna ishrana
 • Exercise as able vežbe koliko je moguće
Go top

Porodični lekar - Specijalistička ordinacija opšte medicine

Specijalistička ordinacija opšte medicineporodični lekar, pruža pomoć i prati zdravstveno stanje svakog člana Vaše porodice bez obzira na pol i  starost. Na ovaj način lečenja stiče se poverenja u lekara, izgrađuje dublji odnos koji može da traje do kraja života.

Porodični lekar je detaljno upoznat sa istorijom bolesti vaše porodice

Kada Vas jedan lekar leči godinama , on ima mogućnosti da upozna i razume ne samo Vaše trenutno zdravstveno stanje već da ga poveže sa ostalim problemima koji su možda godinama prisutni.

Lokacija Smederevo, ul Cvijićeva 14

Specijalistička ordinacija opšte medicine