Divertikuloza predstavlja vrećaste izbočine ili džepove (divertikule) u sklopu kolona, kada mukoza i submukoza kolona naprave izbočinu ili kilu kroz oslabljen prostor u mišiću. Teško je reći koliki procenat stanovništva ima ove divertikule jer one najčešće ne daju simptome.

Divertikulitis je komplikacija divertikuloze koja označava zapaljenje jednog ili više divertikuluma.

Uzrok divertikuloze nije sasvim jasan. Epidemiološke studije pokazuju da ishrana sa niskim sadržajem dijetnih vlakana učestvuje u razvoju bolesti. Ovakva ishrana smanjuje volumen stolice, usled čega dolazi do zatvora, koji opet povećava pritisak u kolonu i mogućnost ka stvaranju divertikuluma na oštećenim delovima kolona.

Preporuke i ishrana

Lekari imaju praksu da savetuju izbegavanje orašastih plodova, semenki, ljuski, kukuruza i kokica. Međutim, 18-godišnja studija nije pronašla vezu između ovih namirnica i krvarenja iz divertikuluma.

Za vreme akutne faze divertikuloze ili krvarenja iz divertikuluma, oralni unos bi trebalo smanjiti.

Ishrana koja sadrži dijetna vlakna u kombinciji sa dobrom hidracijom, obezbeđuje mekšu stolicu i smanjuje pritisak na kolon. Količina dijetnih vlakana koja se preporučuje je 25 g/ dan za žene i 38 g/ dan za muškarce.

Unošenje dijetnih vlakana bi postepeno trebalo smanjivati jer mogu da uzrokuju stvaranje gasova i nadutosti. Ukoliko pacijent ne moze da konzumira dovoljnu količinu ugljenih vlakana, preporučuje se suplementacija u vidu metilceluloze i psilijuma.

Odgovarajući unos tečnosti i probitika se takođe preporučuje.

Go top

Porodični lekar - Specijalistička ordinacija opšte medicine

Specijalistička ordinacija opšte medicineporodični lekar, pruža pomoć i prati zdravstveno stanje svakog člana Vaše porodice bez obzira na pol i  starost. Na ovaj način lečenja stiče se poverenja u lekara, izgrađuje dublji odnos koji može da traje do kraja života.

Porodični lekar je detaljno upoznat sa istorijom bolesti vaše porodice

Kada Vas jedan lekar leči godinama , on ima mogućnosti da upozna i razume ne samo Vaše trenutno zdravstveno stanje već da ga poveže sa ostalim problemima koji su možda godinama prisutni.

Otvaranje USKORO. Lokacija Smederevo.

Specijalistička ordinacija opšte medicine