Pravilna ishrana kod umora, hroničnog umora i fibromialgije

Mada umor, hronični umor i sidndrom fibromilagije (osećaj bola i slabosti u mišićima) spadaju u fizička stanja, ali ne može, a da se ne spomene ili razmotri njihov psihički nastanak. Ova tri stanja bi mogla da se svrstaju u jedno, jer su povezana.

Žene su dva puta više zahvaćene nego muškarci.

Hronični umor i fibromialgija mogu da budu uzrokovani autoimunim bolestima poput lupusa ili hipotiroidizma. Virusne infekcije, pad imuniteta, poremećaji CNS-a, muskuloskeletne bolesti, mitohondrijalne disfunkcije, deficit hranljivih sastojaka i druge sistemske abnormalnosti i alergije mogu da dovedu do hroničnog umora i fibromijalgije.

Hipotalamus kontroliše san, endokrini sistem, reguliše temperaturu. Potrebno mu je dovoljno energije za sve to. Sa druge strane, mišićima je takođe potrebna adekvatna zaliha energije, jer u suprotnom može doći do skraćivanja mišića i bola. Tako težak umor u kombinaciji sa nesanicom, koji traje duže od 6 meseci, ukazuje da se radi o hroničnom sindromu umora.

Ako pacijent ima i široko rasprostranjen bol, verovatno je prisutna i fibromialgija.

Zdrava ishrana kod hroničnog umora

Cilj terapije je uspostaviti vezu između enokrinih, nutritivnih i metaboličkih poremećaja. Lekovi poput niskih doza Gabapentina, ciklobenzaprina, trazodona koriste se kao početna terapija i za uspostavljanje dubokog sna. Gabapentin takođe može da se koristi kod suzbijanja bola.

Tri leka su odobrena od strane FDA za lečenje fibromijalgije: Duloxetin, Milnacipran i Pregabalin.

Ovi lekovi mogu da suzbiju bol ali imaju i negativne efekte.

Iz ove oblasti može još mnogo toga da se nauči, ali je tretman dostupan svima. On se sastoji iz obnavljanja odgovarajuće proizvodnje energije putem ishrane, hormona i podrške za spavanjem. Uklanjanje stresa kojim se prekomerno troši energija (npr. infekcije, stresne situacije) je takođe bitno.

Terapija masažom je efikasan nefarmakoloski tretman za bolove u mišićima. Studija kontrolisana placebom pokazala je da se ovim merama poboljšava 91% pacijenata, sa prosečnim poboljšanjem života za 90%. U roku od tri meseca ovi pacijenti se više ne svrstavaju u grupu obolelih od hroničnog umora i fibromijalgije ( p< 0,0001 vs. placebo).

Go top

Porodični lekar - Specijalistička ordinacija opšte medicine

Specijalistička ordinacija opšte medicineporodični lekar, pruža pomoć i prati zdravstveno stanje svakog člana Vaše porodice bez obzira na pol i  starost. Na ovaj način lečenja stiče se poverenja u lekara, izgrađuje dublji odnos koji može da traje do kraja života.

Porodični lekar je detaljno upoznat sa istorijom bolesti vaše porodice

Kada Vas jedan lekar leči godinama , on ima mogućnosti da upozna i razume ne samo Vaše trenutno zdravstveno stanje već da ga poveže sa ostalim problemima koji su možda godinama prisutni.

Lokacija Smederevo, ul Cvijićeva 14

Specijalistička ordinacija opšte medicine